باز باران خبر/ هر فصل زیبایی خاص خودش را دارد و زمستان را به رنگ سفید و سرمایش می شناسیم. فصل زمستان یکی از زیباترین فصول سال محسوب می شود که در اکثر نقاط جهان با برف و سپید پوش شدن زمین همراه است.
برف و یخبندان یک پدیده اقلیمی است تا بلای طبیعی، هر زمان از آن به عنوان بلا یاد کردیم یعنی اینکه امکان مقابله صحیح انسانی با وقوع این پدیده را نداشته ایم.
آب و هوا یکی از عوامل کلیدی در جذب گردشگران به شهرها و مناطق گردشگری است. هر فصل ویژگیهای خاص خود را دارد که میتواند تجربه گردشگران را تحت تأثیر قراردهد. برنامهریزی مناسب برای سفر به شهرها و مناطق گردشگری در شرایط آب و هوائی مختلف و خاص میتواند تجربهای لذتبخش را برای مسافران فراهمکند.
اقلیم منبعی است که به وسیله گردشگر مورد استفاده قرار میگیرد و به این طریق اقلیم میتواند به عنوان یک ثروت اقتصادی برای گردشگری مطرح باشد .
از این رو آب و هوا و گردشگری بعنوان اجز ای اصلی یک سیستم به طرق مختلف بر یکدیگر تاثیر گذاشته و در تعامل با یکدیگر بحث جدیدی را تحت عنوان اقلیم شناسی گردشگری مطرح می نماید.
برف و بخبندان هر ساله معضلات زیادی را برای شهرها، روستاها و ساکنان آنها و بالطبع نهادهای شهری و خدمات رسان ایجاد میکند؛ سال هاست که به دلیل سوء مدیریت در ایجاد زیرساخت ها و عدم مدیریت مناسب و به موقع آن، تبدیل به بحران های اولیه و ثانویه شده و اثر روانی نامناسبی بر جامعه و مردم می گذارد. خسارات مستقیم و غیرمستقیم ، اختلال در ترافیک و تردد خودروها و نظم شهری، بازماندن مسافرین در محورها و انسداد و یخبندان کامل محور، کمبود مواد اولیه غذائی و… ، تشکیل صف های طولانی سوخت و… تعدادی از آثار سوء این پدیده می باشد.
با تمام این اوصاف و تنگناها در اکثر کشورهای دنیا از این پدیده اقلیمی (برف) به عنوان یک جاذبه گردشگری و فرایند سازنده جاذبه، تنوع بخش به خدمات گردشگری و افزایش دهنده زمان حضور گردشگران در مقصد که در اقتصاد گردشگری و توسعه مقاصد اثرگذار است بهره برداری مناسبی می کنند.
در کشورهای سرد سیری مانند سوئد، فنلاند، دانمارک، اتریش، ژاپن و…در فصول سرد، فستیوال ها و جشنواره های متنوعی برگزار می کنند که شرکت در آنها بسیار لذت بخش و خاطره انگیز است. به طور مثال فستیوال برف ساپورو، یکی از محبوب ترین رویدادهای زمستانی در کشور ژاپن است که هر ساله گردشگران زیادی از نقاط مختلف دنیا و مردم این کشور را گرد هم می آورد و سایر نمونه های داخلی دیگر (اردبیل، ارومیه و… )
در این فستیوال ها و جشنواره ها رویداد های موضوعی مختلف از جمله ساخت آدم برفی و مجسمه های یخی، مسابقه مجسمه سازی ، آتش بازی ، موسیقی و سایر فعالیت های تفریحی، هیجانی و سرگرمی انجام می گیرد.
همچنین افراد مختلف و جوامع بومی و محلی با ارائه خدمات مختلف از جمله غذا ، چای و دمنوش های محلی و انواع شیرینی های سنتی ، صنایع دستی و سوغاتی های سنتی شامل سمبل ها و نمادهای منطقه ، مجسمه های شیشه ای کوچک، دستکش ها و پوتین های دستباف و… و با ثبت عکس های حرفه ای و آتلیه ای در کنار مجسمه های برفی و سایر محیط های برفی از مزایای حضور گردشگران بهره لازم را می برند.
برگزاری اینگونه رویدادها و جشنواره ها علاوه بر اینکه کمک شایانی به پیشرفت و توسعه بخش های گوناگون گردشگری کرده به عنوان یک عامل مهم برای گسترش رقابت در مقصدهای گردشگری نیز تبدیل شده است.
اکنون رویدادها و جشنواره ها ، بخش بزرگی از صنعت گردشگری را تشکیل می دهند و نقش مؤثری را در اقتصاد، اشتغال، بهبود روابط تجاری، جلب بازدیدکنندگان از مناطق (داخلی و خارجی)، جلب توجه رسانه ها و سرازیر شدن سرمایه های مستقیم به یک مقصد گردشگری، همچنین باعث بهبود زیرساخت ها و فراهم آوردن نیازهای جامعه میزبان را در کنار رشد و توسعه مقصد به همراه دارد.
شایان ذکر است فصلی گرایی یکی از مشکلات اصلی مقاصد و تاسیسات گردشگری است که باعث بیکاری نیروی کار و مسئله ظرفیت می شود. بنابراین با رویکردی استراتژیک نسبت به اینگونه رویدادها (جشنواره) که بر پایه آب و هوا و خاصه پدیده برف می تواند شکل بگیرد ، مسئله فصلی گرایی را تا حدود زیادی که در دوره رکود قابلیت جذب گردشگر است را حل کند.
با توجه به اینکه گردشگری رویداد (جشنواره های موضوعی مانند برف و…) دارای جایگاه کلیدی در توسعه گردشگری کشورها دارد؛ به همین دلیل داشتن رویکرد استرتژیک و توجه به مباحثی مانند برنامه ریزی مناسب ، فراهم آوردن زیرساخت ها ، بازاریابی رویداد و توسعه پایدار به تقویت اقتصاد گردشگری کشور نیزکمک خواهد کرد.
🔹️کارشناس ارشد جغرافیا و برنامهریزی شهری، محقق و پژوهشگر گردشگری
دیدگاهتان را بنویسید