باز باران خبر/ مجیدمصطفوی در خبرها آمده بود که از روز ۱۹ اردیبهشت ماه نمایشگاه کتاب تهران افتتاح می شود و تا ۲۹ اردیبهشت برپا خواهد بود. طبق آماری که خانه کتاب منتشر کرده، قیمت کتاب ۱۱۰درصد رشد داشته؛ یعنی بیش از دو برابر در مقایسه با فروردین ماه سال گذشته؛ این یعنی فاجعه […]
باز باران خبر/ مجیدمصطفوی
در خبرها آمده بود که از روز ۱۹ اردیبهشت ماه نمایشگاه کتاب تهران افتتاح می شود و تا ۲۹ اردیبهشت برپا خواهد بود.
طبق آماری که خانه کتاب منتشر کرده، قیمت کتاب ۱۱۰درصد رشد داشته؛ یعنی بیش از دو برابر در مقایسه با فروردین ماه سال گذشته؛ این یعنی فاجعه فرهنگی!
البته ناگفته نماند که در سال گذشته شاهد افزایش ۵۰ درصدی قیمت کتاب بودیم و با توجه به آمار خانه کتاب در فروردین ماه سال گذشته میانگین قیمت کتاب نزدیک به ۸۳ هزار تومان بوده اما در دی ماه ۱۴۰۲عدد ۱۲۵ هزار تومان ثبت شده است
این در حالی است که کارشناسان اقتصادی معتقدند، تورم عمومی فروردین امسال در مقایسه با فروردین سال گذشته کمتر از ۳۱ درصد بوده است.
افزایش ۱۱۰ درصدی قیمت کتاب در آستانه نمایشگاه کتاب در حالی اتفاق افتاده که قیمت کاغذ نسبت به بازه زمانی مشابه سال گذشته افزایشی نداشته و فقط تعرفه های چاپ در روزهای اخیر و برای ماه های پیش رو با افزایش همراه بوده است.
با توجه به افزایش قیمت کتاب باید منتظر افزایش قاچاق کتاب و استفاده از نسخه های غیرقانونی بود.
حالا آنکه کارشناسان فرهنگی معتقدندافزایش قیمت کتاب باعث کاهش تحول و جامعه مطالعه می شود، زیرا برخی از افراد ممکن است نتوانند به راحتی به منابع آموزشی دسترسی پیدا کنند.
شاید از منظری افزایش قیمت کتاب تاکید می کنم شاید ممکن باشد به افزایش درآمد نویسنده یا ناشر کتاب منجر شود، اما تأثیرات منفی زیادی به دنبال دارد. به عنوان مثال:
کاهش فروش، کاهش دسترسی، افزایش قیمت رقابتی و…
بنابراین، افزایش قیمت کتاب باید با دقت و با توجه به بازار هدف، ارزش کتاب و استراتژی بازاریابی مطلوب انجام شود تا پیامدهای مثبت بیشتر از پیامدهای منفی باشد.
آیا با این اوضاع بوجود آمده میتوان انتظار افزایش سرانه مطالعه را داشت؟
آیا نباید منتظر این بود که کتاب به یک کالای لوکس تزیینی در خانه ها تبدیل شود؟!
دیدگاهتان را بنویسید