وضعیت مطبوعات مساله‌ای جدا از زندگی مردم جامعه نیست

مدیر مسوول یک نشریه محلی گفت: بحران کنونی صنعت نشر و  مطبوعات مساله‌ای جدا از بحران کنونی اقتصادی که همه مردم جامعه درگیر آن هستند، نیست و با توجه به مشکلات اقتصادی که در سطح جامعه و در حوزه‌های مختلف شاهد هستیم، تامین کاغذ و صنعت نشر نیز از این امر مستثنی نیستند.

احمد زاهدی با اشاره به اینکه در عصر رسانه‌های مجازی هستیم ولی نمی‌توان ادعا کرد که این امکان نوین خبر رسانی تهدید یا مانع نشریات چاپی است، گفت: هر چند رسانه‌های مجازی و نشریات چاپی ظاهری متفاوت دارند، ولی تا آنجا که رسالت مطبوعات آگاهی‌بخشی به جامعه و اطلاع‌رسانی است، قطعاً هر دوگونه فعالیت خبری مکمل یکدیگر خواهند بود.

صاحب امتیاز و مدیر مسئول ماهنامه گیلان اؤجٰا با اشاره به اینکه ممکن است پدیده‌های اجتماعی از بین برود، اما قوانین حاکم بر روند جامعه ثابت است و این با وجود تفاوت‌های مختلف انواع رسانه‌ها و ارتباط آن با تکنولوژی قابل توضیح و طبیعی است، تصریح کرد: نقش خبررسانی و مضمون اخبار مطبوعات و رسانه‌های کاغذی در دنیای اینترنت عوض نشده؛ ولی نشریات چاپی برای حفظ جایگاه خود در دنیای شتابان و اینترنت ناگزیر به تغییرات کیفی و خلاق هستند که ارائه تحلیل هدفمند و گزارش‌نویسی از این جمله است.

زاهدی با تاکید بر اینکه آزادی بیان، مولفه مهمی برای دستیابی به تحلیل درست است، گفت: آزادی بیان یکی از مولفه‌های مهم در انتشار اخبار است و اگر این امر مورد غفلت واقع شود نه تنها نشریات کاغذی، بلکه رسانه‌های اینترنتی نیز دچار مشکل می‌شوند و نبود آزادی بیان نه تنها کارکرد رسانه را از بین می‌برد بلکه فضا را به سمتی می‌برد که دیگر شاهد رقابت در بین نشریات و رسانه‌های محلی نباشیم.

وی با اشاره به فعالیت‌های خوبی که در بسیاری موارد از سوی شهروند خبرنگاران در فضای مجازی صورت می‌گیرد، افزود: با اعمال فشار برای کنترل این فعالیت‌های خودجوش و مردمی مبنی بر ثبت قانونی و اخذ مجوز معمولا شاهد رسمی شدن آنها هستیم که پیامد آن پرداختن به امور کلی و کپی کردن اخبار است در حالی که جوامع محلی تمایل بیشتری برای اطلاع از اخبار شهر و منطقه خود دارند و همین امر نیز از رسانه‌های محلی در هر دو شکل چاپی و مجازی انتظار می‌رود.

این فعال عرصه رسانه بر امکان همکاری و کسب تجربه رسانه‌ها از یکدیگر گفت: گیلان اؤجٰا نسخه آنلاین ندارد و فقط به صورت کاغذی چاپ و منتشر می شود؛ با این وجود شخصاً از بسیاری جوانان گیلان که در شبکه‌های اجتماعی و در سطح محلی و منطقه‌ای فعالیت خبری داوطلبانه می‌کنند، نکات زیادی آموخته‌ام.

مدیر مسوول ماهنامه فرهنگی اجتماعی گیلان اؤجٰا با تاکید بر اینکه اهمیت رسانه محلی در زاویه دید محلی آن است که حتی مسائل ملی و جهانی را با توجه مناسبات و منافع مردم منطقه خود و تاثیر آن روی زندگی همانها انعکاس می دهد، تصریح کرد: با اصرار برای مجوز دادن و ثبت قانونی این شکل خاص از رسانه‌ها، کارکرد خبررسانی از رسانه‌های محلی گرفته می‌شود و این رسانه‌ها به سمت رسمی شدن سوق پیدا کرده و کم‌کم با تغییر لحن و از دست دادن صمیت مضامین، دچار بیگانگی با مخاطب شده و ارتباطشان را با جامعه محلی از دست می‌دهند .

وی افزود: در مواردی مثل آنچه متاسفانه بر اغلب مطبوعات استانی گذشته، تبدیل به بلندگو و روابط عمومی یک سازمان یا نهاد حاکمیتی شده و یا در حد انتشار رپرتاژ برای مقامات و مدیران فعالیت می‌کنند که این اتفاق یک ضعف بزرگ برای رسانه محلی اعم از مجازی یا چاپی است.

زاهدی با تاکید بر اینکه همه نشریات به‌ویژه مطبوعات محلی باید استقلال تحلیل و خط فعالیت خود را حفظ کرده و بر مسایل مبتلابه جامعه خود تاکید داشته باشند، تصریح کرد: متاسفانه شاهد هستیم بسیاری از مطبوعات علی‌رغم وجود تاریخ غنی منطقه و موضوعات قابل بحث در این زمینه به بولتن روابط عمومی سازمان‌ها تبدیل شده‌اند.

وی افزود: فاجعه دیگر خرید و فروش خبر و انجام مصاحبه‌های سفارشی است که شاید بتوان گفت مهمترین دلیل این امر ممیزی سلیقه‌ای و نبود آزادی بیان است و البته در نبود آزادی بیان شاهد وقوع بسیاری از ناهنجاری‌های اجتماعی خواهیم بود در حالی که با ایجاد فضای بحث و گفت‌وگو در چهارچوب منطق و قانون اجتماعی می‌توان از وقوع بخش مهمی از پیشامدهای منفی جلوگیری کرد.

زاهدی در ادامه با تاکید بر اینکه وضعیت مطبوعات مساله‌ای جدا از زندگی مردم جامعه نیست، گفت: با توجه به مشکلات اقتصادی که در حوزه‌های گوناگون جامعه شاهد هستیم، تامین کاغذ صنعت نشر نیز از این امر مستثنی نیست.

زاهدی با بیان اینکه زمانی وضعیت مطبوعات خوب می‌شود که وضعیت اقتصادی مردم بهبود یافته باشد، افزود: مهمترین دلیل بحران کاغذ را باید در تعطیلی کارخانه و صنایع کاغذ کشور جستجو کرد که خود نتیجه اعمال سیاست‌های خصوصی‌سازی است و ما را برای این محصول وابسته به واردات کرده است.

این فعال عرصه مطبوعات با اشاره به اینکه در حالیکه منابع اولیه و امکان تولید و تامین کاغذ در کشور فراهم است و به نظر می‌رسد ایجاد این مشکل از سوی سودجویان و ویژه‌خواران است که از واردات و دلالی سود می‌برند، تاکید کرد: قوانین سخت و ممیزی باید در آنجا و برای کنترل اقتصاد و برقراری عدالت باشد، نه در انتشار اخبار و افکار روزنامه‌نگارانی که فرزندان همین مردم هستند. ما نیاز به دگرگونی بنیادی ساختار موجود داریم. / ایسنا

در facebook به اشتراک بگذارید
در twitter به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در print به اشتراک بگذارید

لینک کوتاه خبر:

https://bazbarankhabar.ir/?p=1095

نظر خود را وارد کنید

آدرس ایمیل شما در دسترس عموم قرار نمیگیرد.

  • پربازدیدترین ها
  • داغ ترین ها

پربحث ترین ها

پیشنهادی: