رشت، شهر خلاق خوراک آنقدر اسم بزرگی است که ظرفیت انجام کارهای زیادی در زمینه زیرساخت و برنامههای رویداد محور را دارا میباشد و چون تاکنون هیچگونه اقدامی جهت ایجاد زیرساخت در این زمینه انجام نگرفته پس میتوان کارهای زیادی در برهههای زمانی کوتاه مدت و بلند مدت برای آن در نظر گرفت.
بنابر اهمیت موضوع فوق، سی و ششمین یادداشت برندسازی به این امر اختصاص مییابد.
شهر رشت دارای تنوع غذایی مختلف در انواع خوردنی و نوشیدنی است؛ از انواع خورشت گوشتی گرفته تا خورشتهای غیر گوشتی از انواع چاشنی و دسر گرفته تا انواع نان و تنقلات! اما نکته جالب اینجاست که این همه تنوع غذایی در سطح رستورانهای شهر جایگاهی ندارد و فقط در سطح خانوادهها و به صورت خانگی دیده میشود.
بر این اساس اکثر گردشگران از تنوع بی حد و حصر غذایی شهر رشت خبر ندارند و به چند نوع خاص که در سطح رستورانها ارایه می شوند آشنایی دارند.
در این یادداشت برای برطرف کردن این نقیصه و برای جذب گردشگر و به رخ کشاندن توان خلاقیت غذایی، ایجاد شهرک غذا در پارک ۴۵۰ هکتاری در دست احداث جاده لاکان پیشنهاد میشود.
با ایجاد شهرک غذایی ۵ هکتاری در قسمتی ازاین پارک بزرگ میتوان این شهرک غذایی را به یکی از بینظیرترین شهرکهای غذایی جهان تبدیل نمود. این شهرک در ۲۴ ساعت شبانه روز پذیرای شهروندان و گردشگران مختلف برای سرو انواع غذا میباشد.
البته این شهرک می تواند چندین بخش داشته باشد که به شرح زیر است.
الف_ موزه خوراک: همه غذاها و خوراکها و نوشیدنی های منطقه به همراه طرز تهیه و خواص و پیشینه همراه با عکس در قالب پوستر، بروشور و کاتالوگ به صورت دائمی در این مکان دایر خواهد بود.
ب_ بخش غذاهای محلی وایرانی: در این بخش انواع غذا توسط رستورانهای مختلف که هر کدام غذای یک وعده را به صورت تخصصی ارائه میدهند.
۱_ رستوران مخصوص صبحانه:
این مکان از حداقل ۱۰۰۰ متر مربع تا ۱۰۰۰۰ متر مربع میتواند احداث شود که در آن یک ساختمان مرکزی با زیربنای حداقل ۵۰۰ متر مربع و بقیه فضای سبز با ایجاد آلاچیق و محوطه سازی در طی ۲۴ ساعت به عرضه غذاهایی که مخصوص صبحانه است دایر میباشد.
هدف از ۲۴ ساعته بودن رستوران این است که عموم مردم با توجه به ساعت کاری و یا گردشگران با توجه به ساعت ورود به شهر همیشه مکانی برای سرو غذا آن هم از نوع صبحانه را داشته باشند. شاید به غلط عادت کردیم که کله پاچه، حلیم یا نیمرو را در اول صبح بخوریم در این مکان انواع صبحانه در کنار هم سرو خواهد شد.
غذاهایی مانند کله پاچه( گاوی و گوسفندی)، آش، حلیم، سرشیر، خامه، کره، انواع مربا ، عسل پلوکباب چنجه، نیمرو، املت، پنیر محلی، انواع آب میوه، عدسی، لوبیا، تخم مرغ و حلوا و انواع شیره همراه با پخت نان تازه در این رستوران سرو میشود.
۲_ رستوران قیل نهار:
قبل از ناهار یا قبل نهار _ وعده غذایی که مابین ناهار و صبحانه است _ خاص استان گیلان بوده و جای دیگری دیده نمیشود. برای این رستوران نیز فضایی به اندازه ۵۰۰ متر مربع بنا و فضای سبز به وسعت ۱۰۰۰ الی ۵۰۰۰ متر مربع مورد نیاز میباشد
که در آن غذاهای مخصوص قل ناهار سرو میشود.
غذاهایی مثل پلو با پنیر سیاهمزگی و باقلای خام و پنیر، پلو با اشپل شور، پلو با زیتون و باقلای خام و سیر، خمس دوشاب و گردو ، نان پنیر و گوجه خیار، باقلای پخته مازندرانی، لوبیا پخته چیتی و چشم بلبلی، نان گندمی، نان برنجی و نان لاکو به صورت گرم و مستقیم عرضه میشود.
۳_رستوران ناهار:
این وعده غذایی اصلی عموم مردم باید در مکانی بزرگتر حداقل ۱۰۰۰ متر مربع زیربنا و ۱۰ الی ۱۵ هزار متر مربع فضای سبز داشته باشد و چون بالاترین تنوع غذایی در آن دیده میشود در بخشهای مختلف طراحی و اجرا میشود.
الف_ بخش پلو: انواع پلوی رنگی استانبولی پلو، قیمه پلو مرصع پلو، باقلی پلو، سبزی پلو، آلبالو پلو، کلم پلو هویج پلو شوید پلو
ب_ خورشت: بخش خورشتهای محلی غیر گوشتی و غیر مرغی شامل ترش تره میرزا قاسمی، باقلی خورشت اسفناج تره، سیراویج، ورقه بادمجان، ورقه سیب زمینی، پنیر بیج خشکاویج، مورجه خورشت خورشت محلی، جوجه پریده، مسنجان، خالی آبی
ج_ بخش خورشتهای گوشتی:
قورمه سبزی، کله گنجشکی، شامی خورشت، کتلت، تاس کباب، قلقلی، قیمه، گوشت ترش، تاس کباب، سیر قلیه، چقرتمه، اناربیج، فسنجان، شوید قرمه، لونگی، به قرمه، شیرین قرمه، شاه بلوط قاتق، موتنجن، مسما، واویشکا، مرغ لاکو
ه_ بخش ماهی: ماهیان پرورشی، گرمابی آمور، فتوفاک، بیگ هد، کپور
ماهیان سردابی انواع قزل آلا
ماهیان دریایی، سفید کولی کفال، صوف، زرد پر، سیم، اوزون بورن، ماهی شور، ماهی دودی به صورتهای فویج یا دویچ و خورشتهای با ماهی مثل کولی قورابی، فسنجان با ماهی، کوکوی کیلکا، کوبیده ماهی،بیبیشته کولی، غوره ماهی، کرده بیج، مالا بیج، دبیجا
و_ بخش کباب: ترش کباب، چنجه، شیشلیک، جوجه محلی، کباب فولوقی، بوسه کباب، دارکباب، دوش کول کباب، تشت کباب، بره کباب، کرده پوست کباب،گمجی کباب، خوتکا کباب، چی چی نی کباب، وکباب بلدرچین وکباب انواع اردک، غاز، خودکا، قرقاول، مرغابی وهم چنین کباب انواع ماهی کفال، کپور، قزلآلا و اوزون برون
ز_ بخش چاشنی: انواع ترشی و شوری که بیش از ۱۰۰ نوع میباشد همراه با انواع سالاد و دسر
۴_ رستوران عصرانه
در این مکان با اختصاص فضایی ۱۰۰۰ الی ۵۰۰۰ متر مربع با زیربنا ۵۰۰ متر مربع میتوان انواع غذاهای مخصوص عصرانه رشت را ۲۴ ساعته سرو نمود. این نوع از غذاها میتواند برای بسیاری از مردم جای غذای اصلی ناهار و شام را هم پر کند
برای همین مسئله قابلیت ۲۴ ساعته شدن را دارد. غذاهایی مثل سیرابی، شیردان، کباب چنجه، انواع دل و جگر و قلوه، خوش گوشت گاوی و گوسفندی، دل و جگر مرغ، ورقه بادمجان، ورقه سیب زمینی، بورانی، کاله کباب، انواع آش و سوپ.
۵_ رستوران شام
در این مکان با فضای ۱۰۰۰ الی ۱۰۰۰۰ متر مربع با زیربنای ۵۰۰ متر مربع و عرضه غذاهای مخصوص شام که عموماً غذاهای خشک هستند
انواع کباب، مرغ، کوکوی بادمجان، سیب زمینی کوکو، کوکوی کدو، کوکو بادکوبهای، مرغ کوکو، گوشت کوکو، شامی، آغوز کوکو، ویرمونی کوکو، کوکوی سبزی،کوکوی باقلا، اشپل کوکو، لوبیا کوکو،ماهی کو کو، شاکوکو نخود کوکو پنیر کوکو،اشبل وابیجا، و پا مادور قاتق، ترش تره،سیرا بیج، کوفته، دلمه، نار خاتون، یتیمچه، خواهد بود.
در این رستوران بیشترین مانور به عنوان وعده شام روی انواع نان گیلان خواهد بود که بیش از ۳۰ نوع میرسد.
این رستوران در ماه رمضان میتواند با صرف افطاری مخصوص رشت می تواند یکی از خاص ترین رستوران های ایران باشد.
چون افطار رشتی شامل شامی مخصوص، رشته خوشکار، انواع آش و زولبیا و بامیه است و در هیچ جای ایران این همه تنوع غذایی مخصوص ماه رمضان وجود ندارد.
۶_رستوران شب چره
رستورانی منحصر به فرد و خاص مردم رشت که عادت به شب گردی دارند؛ در صورتی که مکان مناسب و بزرگ برای آن در نظر گرفته نشود قابل استفاده گردشگران نخواهد بود!
چون با توجه به فرهنگ شب گردی رشتیها، جایی برای گردشگران غیر رشتی نخواهد بود و این رستوران فقط از غروب تا آخر شب میتواند پذیرای مردم باشد.
در فضای ۳ الی ۱۵ هزار متر مربع با زیربنای ۱۰۰۰ متر مربع با آلاچیق های متعدد همراه با نورپردازی موضعی و زیبا محل اجتماع مردمی باشد که ساعاتی را در کنار هم و خانواده خود سپری میکنند و در این مدت میتوانند با انواع خوردنیها مثل آجیل شور و شیرین، کدو تنبل، شلغم، ثعلب، لبو، انواع میوه، دوشاب برنج، آب کونوس، واویشته برنج، آب خوج، سویا، نخود، برنجک، مورجه، میوه خشک، انواع چای و دمنوش و قهوه و نسکافه و عرقیات گیاهی، انواع بستنی، یخ در بهشت سنتی، پالوده، انواع کلوچه و حلوا، کاکا،پالوده، خمس و انواع تنقلات مشغول باشند
ج_ بخش ملل: در این بخش، رستورانهای کشورهای دیگر که صاحب سبک در آشپزی هستند به تفکیک دایر میشوند.
رستوران غذاهای چینی، غذاهای فرانسوی، غذاهای ایتالیایی، غذاهای کرهای و غذاهای هندی که برای جذابیت بیشتر در این قسمت، معماری رستورانها مطابق با غذای مربوط کشور خودشان است یعنی در رستورانهای این بخش غذاهای مختلف کشورهای مذکور با معماری خاص خودشان همراه با موسیقی و لباس محلی آن کشورها ارائه خواهد شد. البته این مسئله برای هر گردشگری جذاب خواهد بود که همزمان احساس حضور در چند کشور مختلف داشته باشند.
ه_ بخش مسابقات و جشنوارههای تخصصی
در این بخش میتوان یک تقویم جشنواره غذایی برای کل سال در نظر گرفت و در هیچ ایام مذهبی و ملی نیز تعطیل نخواهد بود.در این ایام سال نیز میتوان مسابقات و رویدادهای مخصوص این ایام را برگزار کرد.
ز_ جشنواره در بخشهای مسابقه، مهمان، ویژه وجنبی به صورت تخصصی در تک رشته با توجه به فصل سال و مناسبتها _عزاداریها جشنهای ملی و مذهبی_ انجام خواهد گرفت.
جشنواره در بخشهای حرفهای، خانگی، (رستورانها ) به لحاظ جنسیتی در بخش زنان مردان، دختران، پسران و کودکان اجرا خواهد شد.
این جشنواره آنقدر جذابیت دارد که به صورت هفتگی برگزار شود و در هر سال میتوان ۵۲ جشنواره برگزار کرد
یعنی هر هفته یک جشنواره.
جشنواره با موضوعات مختلف مثل آش، نان، حلوا، پنیر، چاشنی، خورشت بدون گوشت و مرغ، خورشتهای گوشتی ، خورشتهای مرغی، خورشتهای ماکیان، خورشتهای تخم مرغی، کباب، کوکو، پلو رنگی، سالاد، سوسیس و کالباس خانگی، رب، دسر، شیرینی محلی، حلوای محلی، ترشی شوری و… یا به صورت تخصصی و تک گونه مثل جشنواره بهترین میرزا قاسمی، بهترین باقلی خورش، بهترین پرنده دریایی( اردک غاز ، خودکا، مرغابی) و یا جشنواره در ایام خاص مثل ماه مبارک رمضان در زمینه بهترین شامی، زولبیا بامیه، رشته خشکار و فرنی در ۴ هفته ماه رمضان در دو بخش خانگی و حرفهای برگزار خواهد شد.
همچنین در ایام ماه محرم انواع پلو رنگی جهت نذری همراه با پخش نذورات مردم در آن مکان خاص قابلیت برگزاری دارد و در ماه صفر نیز مسابقه شله زرد، حلوای خانگی، همراه با نذورات شهروندان برای اموات در همان مکان بر گزاری میشود.
در ایام فاطمیه مسابقه آش فاطمه زهرا به صورت خانگی و هیات مذهبی قابلیت اجرایی دارد؛ در عید غدیر مسابقه آبگوشت و پخش نذورات و در جشن عید مبعث مسابقه شیرینی خشک؛ در عید نیمه شعبان مسابقه شیرینی تر و در ایام نوروز نیز انواع ماهی و سمنو و… یعنی هیچ ایامی در سال نیست که مسابقه و یا جشنواره تخصصی غذا برگزار نشود.
گفتنی است بازسازی آشپزی گروهی با لباس محلی با هدف احیای آیین و سنت گیلان با هدف جلب توریسم با معرفی غذاهای بکر گیلانی در جلوهای زیبا از لباس محلی رنگ، بو و عطر هیزم، دیگهای بزرگ و تلاش جمعی همراه با موسیقی محلی یک نمایش محیطی کامل با ارائه غذاهای متنوع و خاص به عموم گردشگران با حس نوستالژیک برای نسل سالمند و انتقال آن به نسل آینده است.
و نکته اساسی در این طرح پیشنهادی این است که این شهرک در قالب b o t اجرا خواهد شد و علاوه بر اینکه مدیریت شهری هیچ گونه سرمایه گذاری نخواهد کرد بلکه منبع و درآمدی نیز از محل اجاره زمین می تواند دریافت کند.
دیدگاهتان را بنویسید