باز باران خبر – مژگان شفاعتی: سیاست های انتخابی دولتمردان در عرصه های مختلف از جمله تولید ملی و حمایت از سرمایه و سرمایه گذاران داخلی یکی از عواملی است که میتواند در توسعه اقتصادی کشور نقش بسزایی داشته باشد؛ چنانچه این سیاست های انتخابی در راستای رفع موانع تولید نباشد آنچه که نمایان میشود دلسردی و ناامیدی تولید کننده داخلی و فرار سرمایه است.
حمایت از تولید کننده داخلی تنها به تصویب قوانین متعدد دست و پاگیر و ابلاغ چند بخشنامه آن هم روی کاغذ ختم نشده و راهکار رفع مشکلات فراوان تولید کنندگان نبوده و نیست بلکه؛ حمایت همه جانبه و همراهی مسئولان دلسوزی را می طلبد که به جای ایجاد موانع تولید به راستی در راستای رفع موانع تولید اقدام نمایند.
آنچه پیش رو دارید، دغدغه ها و مشکلات یکی از تولید کنندگان در روستاست که در ادامه می خوانید.
□ لطفا خودتان را معرفی کنید؟
■ سادات محمدی هستم، دارای مدرک کارشناسی روان شناسی از دانشگاه الزهرا تهران دارم و در روستای شهرستان از توابع بخش سنگر و دهستان اسلام آباد فعالیت می کنم.
□ در چه زمینه ای فعالیت می کنید؟
■ پرورش دهنده و تولید کننده مرغ ، خروس و بوقلمون خانگی هستم.
□ لطفا در این زمینه بیشتر توضیح دهید؟
■ ایده این کار از حدود یک سال پیش به ذهنم رسید. ازهمان ابتدا حدود۲۵۰ عدد شامل انواع غاز لیندا، بوقلمون و مرغ گلپایگان را خریداری و در زمینی که در روستا داشتم پرورش دادم.
بعد از مدتی با یکی از دوستانم آشنا شدم که پرورش دهنده مرغ لوهمن آلمانی بود. ۵ مرغ و یک خروس از نژاد مذکور را خریدم .مرغ ها هر روز تخم می گذاشتند. سایز تخم های آنها ۲ برابر تخم مرغ های نژادهای دیگر بوده و به لحاظ سازگاری با محیط و آب و هوای روستا هم مشکلی نداشته وخوراک آنها هم کمتر است.
□ چه عاملی باعث شد که ایده پرورش مرغ را اجرایی کنید؟
■ چند سال پیش در زمین ۱۴۰۰متری ام انواع سبزیجات، فلفل، بادمجان و… کاشته و می فروختم؛ ولی درآمد حاصل از تولید و فروش محصولات کشاورزی با روند رو به رشد مشکلات اقتصادی، جوابگو نبود و باید چاره دیگری می کردم تا اینکه چند مرغ و خروس گرفتم تا مایحتاج خودم را تامین کنم ولی کم کم به آنها علاقمند شده و تصمیم گرفتم پرورش و تولید مرغ و خروس سنتی را آغاز کنم.
در این راستا با پرورش ۴۰۰ عدد مرغ و خروس لوهمن تخم گذار و گوشتی فعالیت خود را آغاز کردم.
البته از آنجایی که تجربه ای در این راستا نداشتم،خانواده و اطرافیان می گفتند که هزینه تولید، نگهداری خوراک و… بیشتراز درآمد است و سرمایه ات را از دست می دهی. ولی من در این زمینه تحقیقاتم را انجام داده و مطمئن بودم که موفق خواهم شد.
در استان گیلان به جز یک نفر، کسی گله خالص نداشت (مرغ و خروس هر دو از نژاد لوهمن) بنابراین همه مرغ و خروس هایی که داشتم را فروختم و از استان قزوین و دامغان جوجه یکروزه نژاد خالص لوهمن خریدم.
□ مرغ و خروس لوهمن چه مشخصاتی دارد؟
■ مرغ لوهمن یکی از نژادهای وارداتی بوده که اصالتا متعلق به کشور آلمان است و به عنوان یک مرغ دو منظوره جهت تولید تخم خوراکی و گوشت پرورش داده می شود.
برای تشخیص مرغ لوهمن اصل باید به پرهایشان توجه کنید. این مرغ و خروس ها پرهای قهوه ای پر رنگ (کاراملی مانند) دارند و پرهایی سفید رنگ در دور گردن و انتهای دم آنها قابل مشاهده است. تخم هایی به رنگ قهوه ای تولید می کند و در سال بالغ بر ۳۰۰ تخم می گذارد، از این رو به عنوان یکی از بهترین نژادهای تخمگذار در دنیا شناخته می شود. دارای سه رنگ سفید، سفید حنایی و حنایی خالص بوده، کم خوراک و از ۴ ماهگی هر روز تخم می گذارند. این میزان تخم گذاری مربوط به نسل اول مرغ لوهمن است و از آنجایی که مرغ های موجود در بازار ممکن است از نسل دو یا سه باشند، انتظار تخم گذاری پایین تری باید از آنها داشته باشید با این وجود در بهترین شرایط محیطی و تغذیه ای می توان انتظار تولید سالانه ۲۰۰ الی ۲۳۰ تخم از این نژاد داشت.
ضمن اینکه یکی دیگر از ویژگی های مرغ لوهمن به وزن گیری بالای آنها مربوط می شود. این نژاد به عنوان مرغ گوشتی نیز قابل پرورش است و حدودا بین ۲ الی ۲.۵ کیلو گرم وزن می گیرند. البته میزان وزن گیری آنها به نحوه پرورش و رژیم غذایی آنها بستگی شدیدی دارد. بنابراین این پرنده می تواند درآمد بیشتری نسبت به سایر مرغ ها برای شما داشته باشد، یعنی در یکی دو سال اول به عنوان مرغ تخم گذار جهت تولید تخم پرورش می دهید و پس از کاهش چشمگیر تخم گذاری پرنده، می توانید با استفاده از جیره غذایی مخصوص پرنده های گوشتی آنها را پرواربندی نموده و به عنوان مرغ گوشتی به بازار عرضه کنید. مرغ و خروس های این نژاد تا دو ماهگی به مراقبت بیشتری احتیاج دارد. با افزایش سن مرغ ها، رنگ تخم آنها تیره تر شده و به رنگ های قهوه ای روشن، مسی و بعضا یاسی تبدیل می شود.
□ آیا خوراک این نژاد با نژادهای دیگر متفاوت است؟
■ بله.خوراک و دانه این نژاد را از مهندس نظری خریداری می کنم. دانههای تولیدی وی غنی شده است. در هر ۵۰۰ کیلو دانه مرغ ۲ کیلو سیر را میکس و اضافه کرده تا از مبتلا شدن به بیماری های طیور جلوگیری و نیازی به تزریق واکسن نداشته باشد و با این تفاسیر به جرات می توانم ادعا کنم این مرغ و خروس ها کاملا ارگانیک هستند.
□ فضای نگهداری مرغ و خروس لوهمن چه شرایطی دارد؟
■ در ابتدا جوجه ها را در یک سالن ۲۰ متری نگهداری می کردم و با بزرگ شدن جوجه ها سالن ۲۰ متری دیگری را به آنها اختصاص دادم و سالن تجهیز به یک فن در پایین برای کشیدن آمونیاک و یک فن در بالا برای کشیدن گرما و ۲ دریچه در انتها است.
□ از مشکلات خود در راستای تولید و پرورش مرغ و خروس لوهمن بگویید.
■ مسئولان بخش سنگر و جهاد کشاورزی استان برای دریافت کنتور برق و انشعاب آب و سایر مجوزها حمایت نکردند و می گفتند شما در روستا ساکن نیستید. ولی زمین مذکور، مجوز تجاری- مسکونی دارد. بیشتر وقت من در ادارات مختلف برای پیگیری مشکلات هدر می رود؛ در حالیکه باید بیشترین وقت و تمرکزم را برای تولید و پرورش مرغ و خروس بگذارم، چون معتقدم با بالا بردن سطح دانش می توان در عرصه های مختلف قدرتمند ظاهر شد.
سوال من از مسئولین این است که وقتی شما به بهانه های مختلف مانع تولید در روستا می شوید چرا از مهاجرت روستاییان به شهر گله دارید. آیا ساکن نبودن من در روستا دلیل موجهی برای عدم همکاری است. مگر به تولید کننده های دیگری که ساکن روستا یا حتی استان گیلان نباشند، مجوز فعالیت داده نمی شود؟
روستانشینانی که خودشان در سال های نه چندان دور تولید کننده انواع سبزیجات، صیفی جات، تخم مرغ و گوشت مرغ، گاو و گوسفند، شیر و ماست و… بودند چرا فقط مصرف کننده شده اند؟ عدم حمایت مسئولان یکی از عوامل مهاجرت روستاییان به شهرها و رغبت نداشتن برای تولید و حتی تغییر سبک زندگی آنهاست.
یکی از بزرگترین مشکلات من در کنارعدم حمایت مسئولان، شکایت همسایه هایی است که زاده و ساکن روستا هستند. همان هایی که زندگی همراه حیوانات خانگی همچون مرغ و خروس و… استفاده از کود حیوانی برای محصولات باغی برایشان عجیب نیست، عریضه شکایت نوشته اند به سازمان محیط زیست، بهداشت، جهاد کشاورزی و چند سازمان دیگر مبنی بر اینکه بوی مرغ و خروس آنها را اذیت می کند. از سوی ادارت مذکور چندین کارشناس طی مراحل مختلف بازدید حضوری داشته و در نهایت کارشناس محیط زیست از من خواسته که تولید و پرورش مرغ و خروس را متوقف کنم، آیا این خواسته با فرمایشات رهبر انقلاب مبنی بر اقتصاد مقاومتی، مغایرتی ندارد، من هم به سهم خودم با تولیداتم می توانم در اقتصاد این کشور نقش داشته باشم ولی عملا مسئولین با بهانه های مختلف مانع می شوند؟!
روستایان فقط ۶ ماهه اول سال از زمین کشاورزی و باغی خود استفاده می کند و ۶ ماهه دوم سال بی ثمر زمین را رها می کند چرا نباید از ایده های بهره برداری از زمین و افرادیکه در این راستا تجربیات ارزشمندی دارند، استقبال کرد؟
بنده تا کنون ۲۵۰۰ ثبت جوجه یک ماهه از شهرهایی همچون زنجان، طارم، قزوین، تبریز و استان های دیگر دارم ولی؛ قبول نکردم چرا که اولویت من تولید کنندگان و پرورش دهنگان استان گیلان است و در این راستا آمادگی آموزش به متقاضیان و علاقه مندان را دارم و از آموزش های اساتید هم استقبال خواهم کرد.
ضمن اینکه عدم اطلاع مسئولین از شرایط و ضوابط صدور مجوز خانگی نیز برای پرورش و تولیدات دام و طیور یکی دیگر از مشکلاتی است که تولید کننده با آن مواجه است.
با توجه به تجربیاتم در این راستا درخواست پرورش بوقلمون به جهاد کشاورزی استان را دادم. کارشناس جهاد کشاورزی می گوید برای پرورش ۳۰۰ عدد بوقلمون باید ۲۵۰۰ متر زمین داشته باشید در حالیکه این رقم مربوط به مجوز صنعتی است نه مجوز خانگی!
□ لطفا توجیه اقتصادی مرغ بومی تخمگذار را بیان کنید؟
■ توجیه اقتصادی تولید مرغ بومی تخمگذار در ایران به عنوان یکی از مشتقات مهم صنعت طیور، براساس چندین عامل مهم قابل تبیین است. اولاً مصرف محصولات مرغی در ایران بالا بوده و تقاضا برای تخم مرغ و گوشت مرغ بهطور پایدار ادامه دارد. ثانیاً تولید مرغ بومی تخمگذار باعث ایجاد اشتغال در مناطق روستایی و کوچک شهری میشود و به توسعه اقتصادی این مناطق کمک میکند.
سوماً این نوع تولید میتواند بهعنوان یک فرصت مناسب برای کشاورزان و افرادی که در حوزه دامداری فعالیت میکنند، مطرح باشد؛ زیرا نیاز به سرمایهگذاری اولیه نسبتاً کمتری دارد و نیاز به فضای بزرگ یا تجهیزات پیچیده نیست.
از طرف دیگر مرغ بومی تخمگذار میتواند بهعنوان یک منبع تولید تخم مرغ ارگانیک و محصولات با کیفیت بالا شناخته شود که با قیمت بیشتری در بازار به فروش میرسد. در نتیجه، ایجاد و گسترش تولید مرغ بومی تخمگذار به عنوان یک استراتژی اقتصادی میتواند به بهبود وضعیت اقتصادی و اجتماعی کشور کمک کند.
□ واما سخن آخر…
■ در خاتمه ازخانواده ام که در همه حال و در شرایط سخت از من حمایت کرده و با همراهی های شبانه روزی موجب دلگرمی مرا فراهم کردند، تشکر فراوان دارم و همچنین مسئولین انگشت شماری که در این راستا از من بعنوان یک خانم تولید کننده حمایت کردند، سپاسگزارم.
همه پرورش دهندگان و تولید کنندگان مرغ و خروس خانگی مانند من مشکل دارند چون همسایه ها که اتفاقا روستایی هستند از بوی مرغ محل پرورش مرغ شاکی هستند در حالیکه با حمایت مسئولین استان و بخش سنگر، شوراها و دهیاران روستا از تولید کنندگان می توان علاوه بر خودکفایی به اقتصاد روستا و کشور هم کمک کرد.